Tanie serki i galaretki zmieniam w tęczowy sernik na zimno. Ten prosty deser kochają nie tylko dzieci
Przepis na tęczowy sernik na zimno znalazłem w starej książce kucharskiej. Pamiętam smak tego deseru z dzieciństwa. Moja mama często robiła kolorowy torcik z serków homogenizowanych, galaretek i roztopionego masła. Poniższy przepis nie uwzględnia dodatku tłuszczu, który zwiększa kaloryczność deseru.
Jak zrobić tęczowy sernik na zimno?
Do przygotowania tęczowego sernika na zimno potrzebujesz jedynie prostych składników. Na bazę wybrałem serek o naturalnym smaku, bo lubię niezbyt słodkie serniki na zimno, ale możesz użyć również homogenizowanego serka waniliowego lub owocowego. Odpowiednią konsystencję tęczowemu sernikowi na zimno nadają różnokolorowe galaretki, np. cytrynowa, pomarańczowa, wiśniowa i agrestowa.
Spód do sernika robię z pokruszonych herbatników (pełnoziarnistych, maślanych lub kakaowych) i masła. Przed przystąpieniem do robienia deseru herbatniki zmiel na pył, korzystając z blendera kielichowego, malaksera lub blendera ręcznego. Używając blendera ręcznego, przykryj miskę folią spożywczą, by uniknąć zabrudzenia kuchni. Możesz też przełożyć herbatniki do torebki strunowej i pokruszyć wałkiem. Możesz też zrobić wyłożyć masy serowe na całe herbatniki, biszkopty czy wafel tortowy. Jeżeli chcesz zrobić tęczowy sernik bez spodu, to wyłóż dno i boki formy folią spożywczą lub przełóż masy serowe do pucharków.
Przepis: Tęczowy sernik na zimno
Tęczowy sernik na zimno robię w kwadratowej formie o wymiarach 24 x 24 cm lub tortownicy o średnicy 24 cm.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Czas gotowania
- 3 godz.
- Liczba porcji
- 12
Składniki
Na spód:
- 150 g herbatników pełnoziarnistych
- 100 g masła
Na masę serową:
- 1 kg serka homogenizowanego
- 4 galaretki w różnych kolorach
- 1 litr gorącej wody
Sposób przygotowania
- Uszykowanie spoduMasło roztop (np. w kąpieli wodnej) i odstaw do przestygnięcia. Połącz rozdrobnione herbatniki z ostudzonym masłem. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Przełóż herbatniki z masłem do wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą formy i wylep masą spód, mocno ugniatając. Formę ze spodem wstaw do lodówki.
- Przygotowanie galaretekRóżnokolorowe galaretki wsyp do osobnych misek. Zagotuj 1 litr wody i do każdej galaretki dodaj 250 ml wrzątku. Mieszaj galaretki do całkowitego rozpuszczenia i pozostaw do ostygnięcia.
- Łączenie galaretek z serkiemDo każdej miski z zimną galaretką dodaj po 250 g serka homogenizowanego i wymieszaj do połączenia się składników. Nie musisz używać miksera. Kolorowe masy wstaw na 20 minut do lodówki – powinny jedynie lekko zgęstnieć.
- WykonanieWyjmij spód sernika z lodówki i wyłóż na niego kolorowe serki. Delikatnie przemieszaj masy drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Możesz również nakładać masy łyżką, mieszając kolory lub przekładać kolorowe serki po kolei, wlewając je na środek tortownicy, dzięki czemu utworzą się kolorowe fale. Wyrównaj wierzch tęczowego sernika łyżką lub szpatułką, przykryj formę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 3-4 godziny lub do całkowitego stężenia.
Tęczowy sernik na zimno podawaj mocno schłodzony. Możesz udekorować jego wierzch świeżymi owocami i bitą śmietaną.
Tęczowy sernik na zimno w wersji wysokobiałkowej
Jeżeli masz ochotę na wysokobiałkowy deser, to możesz użyć serka typu cottage cheese, innego serka wysokobiałkowego oraz gęstego skyru. Serek ziarnisty musisz przed połączeniem z galaretkami zmiksować na jednolitą masę.